Artikel over Bootcamp gepubliceerd in Bizz magazine

Vorige week verscheen een artikel in Bizz Magazine over BootCamp. Gino Marckx zegt daarin dat BootCamp: “Het is de beste opleiding die ik ooit heb gevolgd

Als je geintereseerd bent in coaching-seminaries moet je zeker Bizz van Mei 2008 kopen. I quote “Bizz testte een aantal originele of populaire coaching technieken die afwijken van het traditionele seminarie.”

 1. Een doek schilderen in team.  Doel: interne communicatie vebeteren link
 2. Rollenspellen met een paard. Doel: beter leiding geven, conflicten overwinnen link
 3. Confrontatie met de natuur. Doel: Leren omgaan met feedback Link
 4. Trainingskamp met gedragsregels Doel: Beter communicatie en teamwerk PairCoaching.net
 5. Mindfulness Doel: Stress tegengaan Link
 6. Rollenspel in toeelstuk Doel: Conflicten oplossen Link
 7. Aikido Doel: Beter telefoneren en communiceren. Link
 8. MBTI in de keuken Doel: TeamBuilding Link 
 9. Bio Feedback Doel: Emotionele obstakels opruimen Link
 10. Straatcultuur Doel: Innovatie en creativiteit stimuleren Link

Ik vind het een leuke samenvatting van wat er op de markt aanwezig is. Ik vind het leuk om te zien dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen de verschillende cursussen en Bootcamp. Wat voor mij een bevestiging is van het feit dat BootCamp organisch gegroeid is door 13 jaar lang week in week uit een team building cursus te geven.

1) Zo worden de deelnemers tijdens een BootCamp gestimuleert om te schilderen, en telkens weer onstaan er groeps schilderijen. (In tegenstelling tot de 1 ste cursus is het in BootCamp nooit een copie. Waardoor je heel leuke en soms ook vreemde schilderijen krijgt.)

2) Jim en Michele de bedenkers van BootCamp geven in Amerika ook The Boss Whisperer, en dat is met paarden net als cursus 2.

3) In de handleiding van BootCamp worden mensen aangeraden om op adventure te gaan. Als mensen geblokeerd zitten, en dan hun omgeving verlaten, dan komen de beste ideeen. Andere overeenkomsten met de Nature Linked Management seminaries is dat tijdens bootcamp de deelnemers in een echte simulatie zitten en er momenten voorzien zijn voor feedback. (In bootcamp moeten de teamleden ook elkaar wijzen op het feit dat ze de regels overtreden.)

5) Mindfullness: de grote hit van dit moment; (al bestaat het al eeuwen) Mindfullness doet me heel hard denken aan de Gestalt therapie opleiding die ik nu volg . No het is niet het zelfde. Beiden hebben aandacht aan wat er gebeurd in ons lichaam.  Er bestaat zelfs een therapie genaamd Mindfulness-based Cognitive Therapy

6) Roleplaying: In Bootcamp spelen de trainers een dubbele rol: ze treden op als consultants (als je hen vraagt je te helpen) en als “baas”: deze baas is de rol van een ideale baas. Deze vraagt enkel naar resultaten en geeft geen emotioneel chanterende bootschappen. Verschil met training 3 is dat de mensen zelf in interactie gaan met deze bazen. Leuk aspect is dat de deelnemers op elk moment de bazen kunnen bevriezen. Zo hebben ze tijd om onderling te overleggen en zelfs terug te spoelen in tijd. (Zo kunnen ze experimenteren met antwoorden/gedrag en het “life” verbeteren.)
Pascal heeft ook al geblogged over een creatiteits sessie gebaseerd op een improvisatie theater. Ik ga in de komende jaren zeker een deel van mijn 20% van mijn inkomen uitgeven aan iets zoals dit.

7) Een van de redenen waarom ik mijn kinderen later een oosterse gevechtsport wil laten leren is de filosofie er achter.

8) in het schooljaar 2005-2006 heb ik samen met Els een cursus koken gevolgd omdat we terug samen iets wouden doen. Het is een leuke manier van samenwerken. Zoals ik al eerder schreef geloof ik niet echt in de wetenschappelijk waarde van MBTI, wat niet wil zeggen dat ik niet geloof in deze cursus. Ik denk dat het voor de trainers een hele hulp is om de mensen die komen meewerken beter in te schatten. Het feit dat een team dan ook nog eens een maaltijd maakt met ingredienten die ze zelf verkopen vind ik geniaal.

9) Het doet me heel wat denken aan de cursus Bio-energetica die mijn moeder geeft. Met dit verschil dat bij bio energetic alles wordt uitvergroot waardoor je het als persoon zelf veel beter voelt. Ook tijdens Bio energetia oefeningen komt er regelmatig dingen naar boven die al jaren vast zitten. Dat de trainer ook NLP technieken gebruikt verwonderd me helemaal niet. Het was me niet helemaal duidelijk uit het artikel, maar volgens mijn vader gebruikt men bij Bio-feedback ook apparaatjes waardoor men zelf kan zien wat er gebeurd in het lichaam, nog voor je iets voelt. Door dit te bekijken, leert men zijn lichaam beter in te schatten en beter te luisteren naar zijn lichaam. Ja dat kan ik ook gebruiken. Nog een boek op mijn wishlist.

10) Tijdens bootcamp worden de cursisten gestimuleerd om hun eigen omgeving creatief aan te passen. Dit heeft enorm effect op de creativiteit van de groep. Ook tijdens agile consultancy hecht ik veel belang aan de ruimte waarin de mensen werken. Het feit dat streetwize een belangrijk deel van de inkomsten gebruikt om mobiele schooltjes te sponseren vind ik super. Vorige week ging er een bootcamp door in India voor Deep Griha, Het vliegtuig tickets van de trainers werd gesponserd door booted people. “ALL LIFE IN GREATNESS” is niet voor niets het Shared Vision Statement van de McCarthys

Alvast nen dikke merci aan Bizz zowel om Bootcamp op te nemen als om zo een mooi overzicht te geven.

Ook dank aan Gino Marckx voor de mooie woorden. Ik weet wat een impact het op Gino gehad heeft, doch het is ook leuk om te zien dat hij er zo mooi over kan praten. Op mijn linkedin Profiel kan je lezen welke lieve woorden andere mensen over de europese BootCamps hebben gezegd.

Ik ben Yves Hanoulle, uw virtuele Project Coach en je kan me bereiken op Yves @  mijn agile training bedrijf.net

Advertisements

One Response

 1. […] BootCamp publicity Posted on July 23, 2008 by paircoaching After the article in Bizz magazine, Business ICT now published an article about […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: